неділю, 28 жовтня 2012 р.

Антропологічні трансформації: гуманізм-антигуманізм-постгуманізм

25 жовтня кафедра теорії та історії світової літератури запросила до КНЛУ філософа та письменника Тараса Лютого, лекцію якого мали змогу відвідати не лише науковці та студенти нашого університету, а й усі, хто цікавиться філософією, художньою словесністю та гуманітарними студіями. Доповідь "Антропологічні трансформації: гуманізм - антигуманізм - постгуманізм" охопила як і огляд філософських систем та поглядів, що входять до гуманістичної парадигми, так і критику гуманізму як ширми різноманітних ідеологій та спроби його деконструкції західноєвропейськими мислителями від Маркса і Ніцше до Фуко та Дерріда. Важливим питанням насьогодні є альтернативні відгалуження антропологічного дискурсу, зокрема, такі як трансгуманізм та постгуманізм, котрі переосмислюють критерії та константи людського у сучасному стані лімінальності, перехідності. 


Тарас Володимирович Лютий — доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА, співпрацює з Інститутом філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України та Інститутом релігійних наук святого Томи Аквінського. Автор понад 40 наукових праць, зокрема, монографій «Нігілізм: анатомія Ніщо», «Розумність нерозумного», «Культура масова і популярна: теорії та практики», присвячених проблемам історії філософії, філософської антропології.

Лекція стала продовженням низки заходів, присвячених проекту "Література в контексті пост/гуманізму і віртуальності". 


1 коментар:

  1. Пане Тарас! Дякую. Цікаво. Дуже повчальна панорама історичних поглядів. Напрошується застосувати історичний підхід і до предмета -- людини. Якщо цей "предмет" має певну якість, то як вона змінюється? У такому разі черговий щабель змін (тип)-- постлюдина -- може бути визначений (по відношенню до попередніх типів і в рамках історичного процесу). Інакше (як у Н.К.Хейлз) виходить не логічне поняття, а опис явища, його рис. Гуманізмів багато, а "людяність" (метаісторична якісна цілість) одна. Хіба не так? З повагою -- Ігор Мойсеїв.

    ВідповістиВидалити