четвер, 3 квітня 2014 р.

Посібник В.І. Фесенко «Література і живопис: інтермедіальний дискурс»

Вийшов друком посібник професора Валентини Іванівни Фесенко
 

«Література і живопис: інтермедіальний дискурс»


Переглянути зміст та вступ

У посібнику використовуються новітні дослідження теорії літератури з інтертекстуальності і метатекстуальності. Діалектика стосунків текст / візуальний образ простежується з опорою на сучасне розуміння інтермедіального дискурсу. При аналізі жанрових особливостей акцент переноситься на такі компоненти, як екзистенційність, соціальний (культурний, політичний, історичний) код, дефігурація; не оминається увагою і паралельне літературне поняття фікціоналізації / автофікціоналізації.


Посібник “Література. Живопис. Кінематограф: інтермедіальний дискурс” призначений для студентів філологічних факультетів, які навчаються за спеціальністю “Мова і література”, прослухали теоретичний курс “Вступ до літературознавства”, оглядові курси історії зарубіжної літератури, культурології і поглиблюють свої знання у сфері функціонування літератури в лоні інших мистецтв шляхом вивчення курсів за вибором. Посібник складається з двох частин (“Література і живопис”; “Література і кінематограф”), які об’єднуються формально і змістовно навколо теми діалогу мистецтв. В основу посібника покладено принцип діахронії, який дозволяє простежити діалог літератури , живопису, кіно в історичній перспективі. Разом із тим, даний посібник не має вичерпного характеру монографії – він висвітлює вузлові моменти взаємодії двох мистецтв.

З огляду на актуальність порівняльних студій у сучасному літературознавстві, враховуючи зростання суспільного інтересу до гуманітарних студій, даний посібник може бути корисним не тільки студентам-філологам, а й мистецтвознавцям, вчителям середньої школи й усім, хто цікавиться історією розвитку сучасної культури, мистецтв і цивілізації.

Бажаючі придбати можуть звернутися на кафедру теорії та історії світової літератури імені професора Валентини Іванівни Фесенко (ауд. 236, І корпус КНЛУ)

1 коментар: