неділю, 7 квітня 2013 р.

Студентський альманах 2012


Кафедра теорії та історії світової літератури КНЛУ презентує новий випуск «Літературознавчих студій: студентський альманах», в якій увійшли кращі дослідження студентів в галузі історії літератури за 2012 навчальний рік (за результатом роботи проблемних груп). На момент виходу випуску автори цих досліджень подорослішали на рік і вже входять до нових проблемних груп, продовжують вдосконалювати свої здібності в інтерпретації художнього твору. Багато труднощів випало на долю даного випуску, що затримало його своєчасну появу, але тепер кафедра теорії та історії світової літератури має свій сайт, що дозволить представляти результати роботи проблемних груп частіше. 

          Матеріал даного випуску адресований студентам, які вивчають літературу Просвітництва, романтизму, модернізму. В ньому представлені різнопланові теми:  діалог французького романтизму зі Сходом, проявлення його в повісті Ж. де Нерваля «Ауреліа» (твір, про який відсутні дослідження в сучасному вітчизняному літературознавстві), «Шагреневій шкірі» О. де Бальзака, новелі «Ніжки мумії» Т. Готьє (див. «Романтичний смак Сходу» Жук Алли); модуси смаку в повісті «Батечко Горіо» (див. дослідження Сіверської Ольги), код аромату в літературі романтизму (див. дослідженн Нізгурської  Юлії), естетику меланхолії в Мюссе, Готьє, Ламартіна, Шатобріана, Константа, Гюго та аналіз фільму «Меланхолія» Ларса фон Трієра (див. дослідження Прушковської Анастасії), поетика кубізму та сюрреалізму  в романі У.Фолкнера «Галас і шал» (див. дослідження Калініченко Олени), аналіз праці Вільяма Маркса Прощання з літературою. Історія знецінення (див. дослідження Дубровського Кирила), потрактування теми кохання в літературі епохи Просвітництва (див. дослідження Таргонської Євгенії), поетика епістолярію (див. дослідження Ємець Марії).

Написані зрозумілою студенту мовою представлені дослідження повинні слугувати якісному вивченню важливих питань історії літератури. Малюнки студентки факультету перекладачів Герасімової Ірини (226 група) – ілюстрація до повісті Хемінгвея «Старий і море» та теми смаків –  здатні змусити замислитись та спонукають розгортанню творчої уяви.

Шановні студенти, запрошуємо до участі в проблемних групах, що працюють над широким колом питань художньої літератури, підходьте до Ваших викладачів, пишіть наукові роботи – це значно підвищить Ваш рівень знань. Матеріали Ваших досліджень увійдуть в наступний випуск студентського альманаху та допоможуть у вивченні навчальних курсів літературного блоку молодшим колегам.

Упорядник випуску,
доц. Павленко Ю.Ю. 

Зміст












Немає коментарів:

Дописати коментар