неділю, 28 квітня 2013 р.

Світова література у світлі сучасного літературознавства: погляд молодих науковців

4 квітня у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Україна і світ: діалог мов та культур»  було проведено секцію, присвячену сучасним літературним студіям й актуальним, новітнім інтерпретаціям художніх творів західноєвропейської, американської та східної літератур. Секція керувалась та модерувалась викладачами Бабарикою М.Г. та Собченко І.В. Серед заявлених 14 доповідей у частині секції, керованій викл. Собченко І.В., були представлені 12 доповідей студентів другого курсу факультету перекладачів та факультету сходознавства. Підготовка усіх доповідей відбувалася у співпраці з керівником секції, включаючи етапи формулювання теми наукового дослідження і завершуючи структурою презентації. Практично усі доповіді були представлені на належному рівні, а доповідачі за допомогою різних засобів спромоглися представити власне прочитання художнього твору і донести його до аудиторії, використовуючи відповідну аргументацію. Окрема увага була приділена аналітичному умінню аналізувати художній твір на усіх його рівнях, включаючи як структурні, так і семантичні параметри, умінню мислити діахронічно, включаючи текст у історичний контекст епохи, а також умінню підтримувати контакт з аудиторією і відповідати на запитання. Формулювання запитань було визначено як невід’ємна складова участі у роботі секції з метою залучення студентів до режиму наукового діалогу (...)

Окремо слід відзначити доповіді Корж О. і Строганової Ю. (315 гр), Тіхонової А. (204 гр.), Кульченко М. (205 гр.) факультету сходознавства та Бербенюк Т. (211 гр.), Зубко А. (211 гр.), Ментус О. (211 гр.) факультету перекладачів за вдале використання візуального та аудіального матеріалу під час презентації, де кожна з доповідей засвідчила серйозну підготовку на рівні підбору та аналітичного опрацювання ілюстративного матеріалу. І кіноекранізації відомих романів, і джазовий ритм художнього тексту спонукали  учасників секції до жвавої дискусії. Студентка 206 гр. факультету сходознавства Мєдвєцьки А. долучилась до теми Всеукраїнської наукової конференції «Література в контексті пост/гуманізму та віртуальності», представивши доповідь, присвячену концепції постгуманізму в літературі та культурі із залученням матеріалу поточної експозиції Пінчук Арт Центру. Доповіді студентів факультету сходознавства Денисенко Е., Касьяненко А., Луценко А., Овчаренко А., Скобєлєва М., Онопрієнко О. також розширили сприйняття  літератури ХХ століття у рамках відповідних курсів зарубіжної літератури, акцентуючи увагу на позапрограмних художніх та критичних творах. Серед недоліків варто вказати на велику кількість учасників ув одній секції, котра обумовила вельми жорсткий часовий регламент, якого не завжди могли дотримуватись доповідачі, зокрема, студенти, які підготували відеопрезентації.

Викл. Бабарикою М.Г. здійснювалась модерація роботи студентів 1-ого курсу факультету східних мов, які навчаються за напрямом підготовки "Переклад". Серед оприлюднених доповідей слід окремо відмітити виступ студентки Савич А.В., яка гідно зарекомендувала себе ще протягом попередньої підготовчої роботи над доповіддю у співпраці зі науковим керівником, у результаті чого зрештою виголосила дійсно змістовну й осмислену на належному критичному рівні доповідь. Однак із огляду на те, що студентами першого курсу поки що робляться лише їхні перші ознайомчі спроби серйозної та послідовно проваджуваної наукової й дослідної роботи, з усього їхнього колективного, поки лише радше реферативного доробку до друку в якості тез у науковому збірнику було прийняте рішення не подавати жодної публікації. Загалом роботу секцію з огляду на комплекс навчальних і методологічних завдань, які були поставлені студентам їх науковими керівниками, слід вважати цілком задовільною, а отримані й у самий безпосередній наочний спосіб засвідчені результати, зокрема у вигляді жвавого відгуку студентської аудиторії на низку запропонованих доповідей і відтак підвищення інтересу студентів до самостійної дослідницької роботи над темами зі спектру сучасних теоретичних пошуків відповідної наукової та навчальної дисципліни – вельми переконливими. 

Усім небайдужим можна ознайомитись з програмою секції і переглянути кілька фото (із підсекції А):






















Немає коментарів:

Дописати коментар