суботу, 29 вересня 2012 р.

Література в контексті пост/гуманізму і віртуальності: проект конференції

Запрошуємо колег взяти участь у новому науковому проекті кафедри  - "Література в контексті пост/гуманізму і віртуальності". 



В умовах постмодерної кібернетичної цивілізації, відмови від логоцентризму і лінійних структур, від каузального витлумачування історії, від трансцендентного означуваного, за доби, котра характеризується як складне  плетиво подій без спеціальних позначок, котрій притаманний плюралізм  оповідних стратегій, кафедра ініціює дослідження гуманістичних, постгуманістичних і віртуальних вимірів художньої словесності.  

Усвідомлюючи, що ця проблематика потребує уточнення та конкретизації  метамови, положень новітніх досліджень, кафедрою планується організація серії  наукових заходів:  

Вересень 2012 року – Круглий стіл  «Віртуальні виміри літератури».
Жовтень 2012 року – Круглий стіл  «Концепти пост/гуманістичного виміру літератури».  
Березень 2013 року – міжнародна наукова конференція «Література в
контексті пост/гуманізму і віртуальності».

Ця конференція для кафедри буде десятою, відтак ювілейною.  

Орієнтовна проблематика


1. Гуманістична і постгуманістична перспектива. 

Ідеали гуманізму: позастанова, всебічно розвинута людина, що  розростанням своїх знань виправдовує своє існування на Землі.  Трансформація цих ідеалів у творчості письменників.
Ідеали постгуманізму: абсолютна цінність комунікації і плюралізму,  значимість локального на противагу тотальному. Мистецька творчість  доби постгуманізму: антитетичність раціональній умисності, телічній  спрямованості, естетичній і етичній переконаності. Онтологія  децентрованого суб’єкта.  

2. Антропологічні виміри гуманізму і постгуманізму.

 Гуманізм – людська особистість як універсальне начало. Людина є  трансцендентною у своєму повсякденному бутті. Трансценденція може  бути Божественним буттям, а може бути самотрансценденцією людини, результатом особистісного розвитку. Інтеріоризація сакрального.  Протидія хаосу.  Постгуманізм – людська особистість як локальне начало. Замість
трансценденції – іронія локального над універсальним, інколи – агресія  локального до універсального. Інтеріоризація міфічного. Метаконтекст  хаосу: нестабільність, невпорядкованість, непередбачуваність.  

3. Трансформаційні перспективи зміни людини за доби постгуманізму.

Відображення в художніх творах універсуму людської особистості та  здатності людини перетворювати себе. Еволюція людської свідомості в  уяві авторів творів (наукової) фантастики. Здатність заново визначати  своє життя та життя інших. Людський мозок як кіберкосмос.  Апокаліптичне і апологічне бачення кібертехнологій. Технічна  репродуктивність людини. Трансгуманістичне переосмилення тілесності.  Homo virtualis. 

4. Симулятивність і віртуалізація художньої творчості в постгуманістичній

перспективі.

Текст і гіпертекст. Цитатність. Конструктивна еклектика.  Ситуативність художнього тексту. Культурний поліцентризм.   Нескінченість творчості. Сутнісна віртуальність літератури як  інструменту творення можливих світів. Поетикальний та генеративний  виміри творчості в Інтернеті. Інтерактивний аспект літератури.  Гіперлітература: стирання меж між літературою і реальністю.  Гіперреальність та гіперфункціональність кібер-образності.  

5. Літературно-художній авангард у добу цифрових технологій.

Фрагментарність прозових текстів і ергодична (нелінійна) література.  Продовження дадаїстського експерименту в поезії. Візуальна поезія.  Поетичні блоги та «нова щирість». Колективізація процесу письма та  перекладу. Принцип зворотного зв’язку між автором і реципієнтом в  інтернет-просторі. Віртуальний простір як простір гри. 


Запрошуємо до співпраці всіх, хто зацікавився цією темою.
Відповімо на всі запитання.
Наші координати: svitlit1@gmail.com. 
03150, м. Київ, вул. Червоноармійська, 73,
Київський національний лінгвістичний університет, 
кафедра теорії та історії світової літератури.

Наша сторінка на Facebook: http://www.facebook.com/svitlit   

З повагою,
Оргкомітет конференції


* Ілюстрація – Колін Джонсон

1 коментар:

  1. кредитна компанія, яка надає мені кредит у розмірі 5 000 000,00 доларів Коли інші кредитні інвестори нехтують моєю пропозицією, але містер Бенджамін Лі надає мені позику на успіх. Вони безпосередньо беруть участь у фінансуванні позики та проекті з точки зору інвестицій. вони надають фінансові рішення компаніям та особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам фінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Контакт по електронній пошті :::: Також lfdsloans@outlook.com або Напишіть номер WhatsApp на 1- (989 -394-3740)

    ВідповістиВидалити