пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Воркшоп "Світова література та світове громадянське суспільство": запрошення до участі

 







До уваги всіх, хто цікавиться літературою

29.10. - 03.11.2016 у Києві проходитиме воркшоп "Світова література та світове громадянське суспільство". Організатор заходу - Німецька служба академічних обмінів (DAAD). Центр уваги воркшопу буде зосереджений на таких чотирьох аспектах:

1. Що означає брати на себе відповідальність в літературі та за літературу, - як автор і як читач? Які при цьому існують взаємозвʼязки з громадянською відповідальністю?

2. Наскільки національні письменники являються національними, і наскільки світовими? Наскільки являється національним чи глобальним громадянське суспільство? Чи існує конкуренція між світовою літературою та національними літературами, між соціальними традиціями та глобальною взаємодією?

3. Чи наявна тенденція до гегемонізації в літературі та у громадянському суспільстві? Література та громадянське суспільство скеровуються дискурсами чи саморегулюються?

4. Чи стає поняття національної літератури зайвим в контексті сучасного розуміння світової літератури? Чи притаманна громадянському суспільству національна ідентичність?

Воркшоп має на меті проаналізувати вищеназвані аспекти за допомогою обраних текстів; надати нових імпульсів українському громадянському суспільству та сприяти формуванню нових імпульсів з його середини; виявити взаємовідношення між громадянською та письменницькою відповідальністю; шукати відповіді на загострене в сьогоднішній Україні питання збереження національної культурної ідентичності в умовах актуальної політичної ситуації, і таким чином шукати виходи з нібито нездоланного протиріччя між європеїзацією/русифікацією та національним самоосмисленням.

Заходом керують:

Професор Матіас Фрайзе (Universität Göttingen)

Професор Сара Хендерсон (Oregon State University)

Професор Тетяна Венедиктова (МГУ ім. Ломоносова)

Професор Наталія Висоцька (КНЛУ)

Шукаємо 16 учасників з України!

Хто може брати участь:

викладачі, аспіранти, студенти, насамперед, літературних факультетів та усі зацікавлені незалежно від роду та виду діяльності (представники академічних/інтелектуальних кіл, митці, студенти, журналісти та ін.)

Деталі:

• проживання бере на себе DAAD

• робочі мови воркшопу – англійська, російська, українська

Аплікація:

• біографія у формі таблиці

• неформальний мотиваційний лист українською, російською або англійською мовами з відповідями на такі запитання:

- Хто я?

- Що я розумію під світовою літературою?

- Чому я хочу взяти участь у воркшопі?

• заявки просимо надсилати на мейл до 16.10. 2016

daad.knu@posteo.de

Немає коментарів:

Дописати коментар