вівторок, 1 листопада 2016 р.

Фотозвіт: майстер-клас із китайської каліграфії






Наприкінці жовтня в КНЛУ пройшов майстер-клас із китайської каліграфії, в якому взяли участь студенти 4 курсу факультету сходознавства, котрі вивчають китайську мову. Про захід розповідає Олена Олексіївна Юрчук, співорганізатор події, викладачка кафедри теорії та історії світової літератури.

ОСНОВИ КИТАЙСЬКОЇ КАЛІГРАФІЇ

Китайська каліграфія займає гідне місце в стародавній культурі східної цивілізації. Ієрогліфічне письмо дуже давнє. Історія писемності в Китаї налічує 5 тисяч років.

Каліграфія подібна до живопису. А написання ієрогліфа пензлем і тушшю нагадує створення картини. У кожній лінії – чіткість і зосередженість. Тільки з впорядкованими і приборканими думками і твердою рукою можна навчитися писати ієрогліфи. Вони вимагають від людини максимального внутрішнього занурення і концентрації. Адже сам по собі ієрогліф – це символ, який оживає під пензлем вмілого майстра.

МАЙСТЕР-КЛАС з китайської каліграфії, що провела ЧИ ШАОТІН 26 жовтня для студентів 4 курсу факультету сходознавства, які вивчають китайську мову, – це зовсім невелика подія в масштабі нашого університету. Але в нашому житті часто трапляється так, що роздута рекламою сенсація в дійсності виявляється фікцією, а з таких подій, як урок давнього китайського правопису, виростає ціла історія. Історія маленької талановитої китаянки з яскравою неповторною індивідуальністю. Мене не перестає дивувати, з яким талантом і делікатністю вона витягує для своїх каліграфій і живописних картин інформацію із самої Природи. У їхній підкресленій простоті якось по-особливому відчувається швидкоплинність життя, це невловиме злиття миті і вічності, переживання єдності себе з усім світом. Шаотін Чи живе одночасно в двох культурних просторах, вона ніби рухається в двох потоках, продовжуючи знайомити нас з духовною культурою свого народу. Її не цікавлять готові істини, а тільки самий шлях власної внутрішньої досконалості. Тому кожна нова зустріч з нею – це ще одне маленьке відкриття для тих, хто прагне осягнути основу каліграфічного письма, або живопису се-і і гунбі, що поєднують в собі дивовижну простоту і глибокий сенс.

Художниця Чи Шаотін є членом Громадського клубу культури Китаю (місто Вейфан), бере активну участь в культурному обміні України і Китаю, викладає китайський живопис і китайську мову. Спасибі їй за цікавий УРОК!

Переглянути фото події можна тут.


Немає коментарів:

Дописати коментар